Wednesday, 3 August 2016

PEDAGOGUL DE VACANTA Lectia nr.1 – Nu omorati scrisul de mana!Cum ne crestem copiii in epoca digitala?
Viitorul copiilor este in mainile noastre.
Este inca nevoie sa-i invatam pe copii scrisul cursiv?
Stim ca aveti incredere in noi. Generatii intregi au studiat limbi straine la Lexis in paralel cu scoala de stat: un an, cinci, chiar si zece ani. Sfaturile noastre au dat rezultate fie ca a fost vorba de probleme de comportament, de adaptare in colectiv fie de rezultate scolare nemultumitoare, daca nu chiar ingrijoratoare.
Mainile fermecate ale copiilor nostri pot sa creeze, nu doar sa tasteze.

Prima tema aleasa este scrisul de mana. Nu va grabiti sa inchideti fereastra, chiar daca sunteti tentat sa catalogati subiectul drept “depasit”. Ati auzit deja, pentru ca presa romaneasca s-a grabit sa anunte, ca in cateva state americane scrisul de mana a devenit optional. OPTIONAL nu ELIMINAT  din programa scolara. Ceea ce nu stiti inca este faptul ca profesorii americani regrata deja usurinta cu care au acceptat propunerea. Mai mult, informatia a fost trunchiata, asa cum e bunul obicei romanesc: vorbim de 45 de state, dar doar in 12 scoli profesorii au acceptat eliminarea scrisului de mana (din clasa a III-a!). Aveti mai jos sursa informatiei:


“In the United States, somewhere around the third grade, cursive handwriting instruction has long been a sort of milestone, or rite of passage. But in recent years, the nation's Common Core State Standards — which at least 45 states and the District of Columbia, have voluntarily adopted — took out the requirement for cursive instruction in K through 12 schools. It has stirred quite the debate, since it's up to each individual state to decide whether cursive is important enough to teach its own students. In recent months, North Carolina legislators approved a bill to require its students to learn cursive in elementary school, the Winston-Salem Journal reported. North Carolina joins states like California, Massachusetts and Georgia, which have already added a cursive writing requirement, according to The Associated Press.” (http://mashable.com/2013/06/11/technology-and-cursive/#H8woKIZFXPqG)

Evolutia mainii si dezvoltarea abilitatilor de manevrare a obiectelor a fost cruciala pentru evolutia speciei umane. Are cineva o alta teorie? Dintre multe alte activitati manuale, scrisul de mana este una dintre cele mai complexe abilitati psihomotorii care necesita timp, rabdare si practica pentru atingerea performantei. Mark Zuckerberg stie sa scrie de mana. Actualii conducatori ai acestei planete au avut candva un caiet de caligrafie. De ce vrem acum sa le “furam” copiilor nostri acest drept? Manuirea instrumentelor de scris este o provocare. Copiilor le plac provocarile. Oferiti-le sansa de a incerca. Cititi si scrieti in preajma lor chiar daca sunt inca mult prea mici ca sa reuseasca singuri. Vor incepe sa mazgaleasca. Splendid! Un pas mic pentru omuletul-scolar, dar atat de important pentru creierul sau. De la bun inceput sugerati-i ca o coala de hartie trebuie sa fie tinuta intr-un anumit fel. Nu-i explicati daca este prea mic. Pur si simplu, aranjati coala ori de cate ori este nevoie. Va asigur ca creierul va “intelege” si veti observa in scurt timp ca puiul de om isi va aseza coala corect pe suprafata de scris. La fel, prin corectare repetata, va adopta si o pozitie corecta la masa. Acordati atentie si distantei intre ochi si coala de hartie. S-ar putea sa observati din timp probleme de vedere care se pot corecta usor.

Sa nu renuntam la scrisul de mana. Este un prim pas de transferare a gandurilor in litere, grupuri de litere, cuvinte si propozitii. Rezultatul se va vedea mai tarziu, cand copilul va trece la folosirea tastaturii pentru efectuarea unor teme. Tehnologia nu trebuie sa omoare scrisul de mana, ci sa ofere o alternativa moderna.

Acestea fiind spuse, va invit sa folositi acest ghid de / predare/ invatare a scrisului de mana si sfaturile oferite:AICI
Pentru matematica si scriere (gradinita, clasa 0 -I):
SELECTEAZA si DESCARCA FISE DE LUCRU

Speram sa va faceti timp de lectura pentru a putea deveni indrumatorul si "colegul de banca" al copilului dv. Nici nu stiti cat este de relaxant. Nu va fie teama sa deveniti primul invatator al copilului. Nu este doar dreptul parintelui de a transmite invatatura, ci mai ales obligatia acestuia de a folosi orice prilej in acest scop. Nu va fie teama ca veti gresi.

No comments:

Post a Comment