Sunday, 23 October 2016

Halloween, o traditie controversata

Imi displace Halloween-ul! N-am inteles niciodata de ce si-ar dori un parinte sa-si vada copilul cu un craniu in loc de capsorul blond. Nu-mi vine sa cred cand vad parinti straduindu-se sa realizeze un machiaj cat mai real pe fata, care sa sugereze un ochi smuls din orbita, atarnand "estetic" pe obrazul dulce al unui baietel care inca nu merge la scoala.

Americanii au cucerit lumea, inclusiv Romania, cu varcolaci si cadavre care se intalnesc in octombrie la o superba" petrecere de Halloween, unde devoreaza cu lacomie sandvich-uri cu limba de lilieci, prajiturele in forma de broaste proaspat sacrificate si beau cu nesat pahare in care organizatorul tocmai a colectat sangele celor sacrificati. Ar trebui sa am simtul umorului fata de genul acesta de estetica gastronomica? N-am reusit niciodata.

Dar in scoli ... de ce tin profesorii mortis sa organizeze petreceri cu aceasta ocazie? Pentru ca orice moment agreat de copii poate sa ofere sansa de a-i face pe acestia sa invete mai mult, mai repede. In anumite scoli lucrurile au inceput sa se schimbe si ma gandesc in primul rand la o scoala de limbi straine: Lexis Romania. Profesorii de limba engleza n-aveau cum sa scape de Halloween. Orice manual contine o lectie pe aceasta tema. E bine? E rau?

https://www.spirithalloween.com/section/1563.uts
Modul cum se organizeaza lectiile si petrecerile reprezinta varianta inofensiva, daca activitatile sunt bine gestionate. Am vazut la Lexis cateva moduri de abordare a temei care fac din Halloween un moment haios si educativ. Nu ma refer la exercitiile propriu-zise de scris-citit, ascultare etc, ci la activitatile extrascolare marca Lexis. Petrecerile si proiectele de Halloween sunt excelente prilejuri de a stimula creativitatea copiilor. In loc de hidoasele masti si costume din comert, care-i transforma de copii in criminali, ocnasi sau vampiri, acestia invata sa-si creeze personaje  indraznete, dar opuse celor malefice.In loc de istorioare care starnesc teama, dau cosmaruri si care sugereaza ca doar cei care folosesc o sabie sau o alta arma mortala sunt curajosi si puternici, se poate insista pe dezvoltarea empatiei copiilor, pe capacitatea lor de a-si recunoaste trairile, chiar si cele de teama, ale lor si ale celor din anturajul lor. Copiii au nevoie de povestiri din care sa inteleaga ca un om este cu adevarat curajos si puternic doar daca intelege
trairile unui coleg caruia ii este frica, daca il linisteste, in loc sa se amuze pe seama lui. Compasiunea pentru cei singuri, raniti si tematori este un pas catre formarea unui caracter frumos al celor mici, al unei personalitati  puternice si a unui psihic echilibrat.

Asadar, daca va place sa petreceti de Halloween, va sugerez sa adaptati o sarbatoare cu iz de cimitir, intr-una haioasa. Faceti bascalie de vampiri, jucati-le feste criminalilor sangerosi! Viata copiilor, petrecerile lor nu trebuie sa se desfasoare sub auspiciul culorilor sumbre de doliu. Luminati-le viata si jocurile cu un curcubeu luminos!

Enjoy a funny Halloween!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

No comments:

Post a Comment