Ce CITIM

Follow Me on Pinterest


"The Good Father" 
La prima vedere, romanul pare sa dezvolte o tema banala: temerile tinerilor parinti de a da gres in educatia copiilor lor. In fond, scrierea urmeaza tiparul unui thriller de succes, cu scene captivante, cu flash-uri de memorie, cu suspans si mister, remuscari si psihanaliza.


Cartea ofera un subiect perfect pentru o ecranizare hollywoodiana, dar autorul - desi realizator TV si scenarist - refuza cu obstinatie ofertele.


What makes us what we become? poate deveni motto-ul romanului. Cine si cum ne sunt modelate caracterele? Ce rol joaca destinul, natura in devenirea noastra? A ajuns David, fiul doctorului Allen, un ucigas? Tatal nu poate sa accepte, dar cum va reactiona in fata realitatii? Cine este ucigasul presedintelui?


Puteti procura varianta in engleza cu aprox. $30, dar va propun sa cititi primele pagini pentru a verifica daca acestea au efectul emotional pe care un bun roman psihologic trebuie sa-l exercite.


Daca nu ati citit inca, va recomand:
The Facebook Effect de David Kirkpatrick


Fost reporter si colaborator al Facebook, Kirkpatrick construieste o cronica a succeselor si pasilor gresiti pe care creatorul Facebook i-a facut in cei 10 ani de la lansare. Cu siguranta Prologul o sa va deschida apetitul pentru lectura. Vom afla vreodata de ce a fost creat Facebook? A fost acest site solicitat de CIA?(26.03.2012)


Kindle Edition
On-line in Romania (nedisponibil)                                                  


Ce carti vom lua in vacanta? Iunie - august 2011


1. Jurnalul unui pusti (Diary of a Wimpy Kid) vol.1
2.    Jurnalul unui pusti. Rodrick e cel mai tare (Rodrick Rules) vol.2
3.    Jurnalul unui pusti. Ultima picatura (The Last Straw) vol.3
4.    Jurnalul unui pusti. Descurca-te singur! (Do It Yourself!) vol.4


De ce? Este o carte amuzanta, cu o grafica originala care prezinta o succesiune de intamplari in care ne putem recunoaste fiecare dintre noi. Cititorul se va delecta cu siguranta si va savura atat limbajul autentic cat si intamplarile comice prin care trece eroul. Greg, personajul principal al cartii este urmarit pe parcursul unui an scolar de-a lungul caruia este confruntat cu tot felul de rautati ale colegilor. La randul sau se dovedeste expert in a-si exaspera parintii pe care ii scoate din minti cu fiecare prilej, provocand un adevarat haos in jurul lui. Va deveni Greg favoritul clasei? Il va detrona pe simpaticul Rowley?
Veti afla raspunsul fie citind, fie vizionand ecranizarea primului volum "Jurnalul unui pusti fraier", film lansat de 20th Century Fox in 2010.

Pentru cine? 8 ani+
Autorul: Jeff Kinney este director de grafica la o editura din Statele Unite si creator al site-ului Poptropia.com

Optiuni:
Online  Pret: 29.9 RON
http://www.editura-art.ro/carte/jurnalul-unui-puti
In librarii  Pret: 23 - 25RON

5. De veghe în lanul de secară (The Catcher in the Rye)
       Autor: Jerome David Salinger
[COLORADO-J-0007] Stratton Rye Field

                                        
Source of photo: www.waterarchives.org

 Nu-mi place cum arăt! De ce nu mă înţelege nimeni? Mă trataţi ca pe un copil deşi eu m-am maturizat. Ştiu că sunt enervant, dar ce să fac? Sunt sigur ca am întotdeauna dreptate chiar şi când toţi îmi spun că greşesc. Ce aveţi cu mine? Uite, asta mă duce la disperare şi aş vrea să dispar, să nu vă mai supăr.

Dacă sunteţi părinte sau pedagog aţi auzit sau intuit aceste frământări.Dacă eşti adolescent, recunoaşte că ai avut dispute pe aceasta temă. Dacă mai adaugi şi eşecurile şcolare sau cele sentimentale te întrebi de ce ţi se întâmplă toate astea doar ţie. Unii trec mai uşor peste această perioadă cu umor, nepăsare sau cu multă ambiţie.

La 17 ani, Holden Caulfield trece prin toate aceste crize ale adolescenţei. Inadaptat şi frustrat, se îndepărtează de familie şi prieteni. Va găsi soluţii? Cine îl va ajuta?

"Don't ever tell anybody anything. If you do, you start missing everybody."  Aceasta este ultima replică. Trebuie să citeşti ca să afli misterul lui Holden şi să întelegi de ce cartea a fost interzisă în scolile americane in 1960. Destinul romanului a fost însă acela de bestseller; în anii ’80 a rămas cea mai cenzurată, dar şi cea mai citită carte. In 2009 a fost catalogată ca unul dintre cele mai provocatoare romane: limbaj vulgar, aluzii cu tentă sexuală, minciună, promiscuitate, îndemn la fumat şi băutură. Nu veţi fi scandalizaţi pentru că totul este autentic şi redat  printr-un stil artistic original.

Recomandări:

- 60 Years later: Coming Through the Rye by Frederik Colting

Autorul, un fanatic admirator al lui Salinger, îl readuce pe Holden în atenţia cititorilor după 60 ani.

- traducerea Catincăi Ralea şi a lui Lucian Bratu
- mai multe despre Salinger şi secretele din viaţa sa:
- punctul de vedere al unui alt blogger (limba engleză)

  6. Trei într-o barcă (fără a mai pomeni si cainele) 
        Three Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog)        Autor: Jerome K. Jerome
Încep cu recomandările:

Nu citiţi această carte înainte de culcare! Nu vă veţi putea stăpâni hohotele de râs şi-i veţi deranja pe cei care vor să doarmă la acea oră.

Este interzisă lectura pe plajă! Pericol de arsuri solare; captivaţi de cei trei excentrici britanici veţi uita de crema protectoare.

Când veţi închide cartea, cu siguranţă o să realizati că nu aţi citit o capodoperă literară. Dar umorul britanic fin, ironia şi situaţiile comice sunt elementele care vor completa starea de spirit de care avem nevoie – mai ales în sezonul estival.

Vă enervează câinele prietenilor sau al vecinului? Îl veti îndrăgi după - ce îl veţi cunoaşte pe Montmorency. V-a revoltat vreodată neîndemânarea unui bărbat incapabil să bată un cui sau să instaleze un cort? Îl veţi considera un as al tehnicii. Bărbaţii sunt ipohondri? Nu vor recunoaşte niciodată. Sunt convinşi că starea sănătăţii lor este jalnică. Cine-i de vină? Noi, cei din jurul lor pentru că nu-i întelegem şi suntem insensibili.

Opţiuni:

Ecranizare pe DVD
E-book:
Carte tiparită (limba română sau limba engleză):

7. Cismigiu et Co. de Grigore Băjenaru
 Acestei cărţi nu-i voi face o prezentare pentru că: 

-          este oricum despre cei mai frumoşi ani – anii de liceu

-          a fost încă de la lansare un bestseller

-          este scrisă de un profesor. Şi cine cunoaşte mai bine decât un profesor secretele elevilor, locurile unde chiulesc, de ce îşi urăsc uniformele, ce porecle dau profesorilor?

Citiţi-o şi veţi înţelege că părinţii şi bunicii voştri nu au fost chiar nişte îngeri.

Opţiuni :

Varianta prescurtată
http://www.scribd.com/doc/123419/Bajenaru-Grigore-Cismigiu-Comp
Carte tiparită :

 8. A 10a aniversare  The 10th Anniversary   Author: James Patterson
Gen: fictiune/ roman politist
Optiuni: 
Primele 30 capitole (free) in variantele: lectura directa, audio book, e-book (cu descarcarea editiei Adobe Digital inclusa)

1. http://www.jamespatterson.com/books_10thAnniversary.partOne.php
2. <a href="http://issuu.com/jamespatterson/docs/10thanniversar_digitalpreview/14">10th%20Anniversary%3A%20The%20First%2030%20Chapters!</a>

9. Un roman politist
Vă recomand oricare dintre romanele Rodicăi Ojog Brasoveanu – probabil cea mai mare scriitoare romancă de romane politiste şi de spionaj. Vă propun un interviu de arhivă pentru a cunoaşte omul Rodica Braşoveanu, cea care a scris:
- Telefonul din bikini
- Omul de la capătul firului
- 320 de pisici negre etc
 http://www.formula-as.ro/1999/369/lumea-romaneasca-24/in-vizita-la-marea-maestra-a-romanului-politist-rodica-ojog-brasoveanu-675


10.  Basme, povestiri, filozofiecarţi audio


Carti pentru weekend 26 - 29 mai 2011

Cine mi-a mutat cascavalul? (Who Moved My Cheese? by Spencer Johnson)
De ce? Este un bestseller mentinut de New York Times pe lista cartilor de succes 
Pentru cine? Orice angajat sau tanar absolvent care doreste raspunsuri la intrebarea "Cum sa fac fata schimbarilor din viata mea profesionala si personala?" Autorul ofera cateva sugestii despre cum ar trebui sa reactionam in fata schimbarilor, cum sa ne modelam sau sa depasim obstacolele si pentru a gasi solutii.
Cartea are o intriga simpla cu patru personaje: doi soricei - Sniff and Scurry* - si doi omuleti - Hem si Haw*.
Dincolo de poveste sta ideea de schimbare si cu siguranta veti obtine cateva raspunsuri interesante la intrebarile:
  • Cum obtii ce iti doresti? Te bazezi pe instincte, convingeri, ambitii sau profesionalism?
  • Cum te schimba bunastarea?
  • Ce faci cand pierzi? Te mobilizezi si cauti solutii sau exclami: "It's not fair!"?
Optiuni:
E-Book
Editura Curtea Veche (2 CD-uri, aprox. 80 min.) Pret orientativ: 22 RON
http://www.curteaveche.ro/index.php?module=pagesetter&tid=3&filter1=category:eq:53 
sau: http://www.shopmania.ro/carti/p-audiobook-cine-mi-a-mutat-cascavalul-6402421

Document Scribt (varianta prescurata in limba engleza)

http://www.scribd.com/doc/28356117/Who-Moved-My-Cheese
* Numele personajelor (semnificatie):
To hem and haw = a ezita, a lua cu greu o hotarare
To sniff = a adulmeca
To scurry = a nu-si gasi astamparul, a merge cu pasi marunti